Logo

Over PWYP

Preach What You Practice is de zakelijke blog van Martijn ten Napel.

Portret van Martijn ten Napel

Mijn werkgebied is business intelligence en data. Sinds 1998 heb ik een groot aantal projecten in een breed portfolio van organisaties opgeleverd. Mijn achtergrond is het modelleren van bedrijfseconomische vraagstukken en ik ben bij toeval in business intelligence beland.

Ik heb me altijd beziggehouden met de ‘zijns’ vraagstukken van het vak. Wat is de rol van BI? Waarom mislukken zoveel projecten? Het vak van BI is veranderd met de komst van Big Data en Artificial Intelligence, maar het verandert de dagelijkse praktijk van werken met informatie weinig.

Werken met data is geen technologisch probleem, maar een organisatievraagstuk. Individuele mensen, met eigen ideeën, belangen en achtergronden proberen gezamenlijk te duiden wat ze moeten doen met de informatie die ze aangereikt krijgen. Dat is helemaal niet makkelijk.

Organisaties zijn altijd naarstig op zoek naar die ene oplossing die dat ondoorgrondelijke vakgebied van werken met data omtovert in transparante en begrijpelijke informatie. Technologiebedrijven gedragen zich als alchemisten. Ze beloven oplossingen die turn-key de modderige datapoel in heldere datastromen omzetten. Iedere keer blijkt weer dat het tegenvalt en dat data omzetten in begrijpelijke en waardevolle informatie hard werken is.

Met Preach What You Practice probeer ik inzichten te geven in waarom het lastig is. Hopelijk leveren deze inzichten je aanknopingspunten op om de samenhang in mensen, organisatorische processen en informatie binnen jouw organisatie in evenwicht te brengen.

De inzichten zijn gebaseerd op mijn dagelijkse praktijk. Een praktijk die ik niet alleen uitvoer, maar met een aantal collega’s waarmee ik veel de ‘zijns’ vraagstukken van ons vak uitdiep. Ook wij proberen door samenwerking te duiden wat de informatie die ons aangereikt wordt betekent, dat is voor ons niet anders.